Leggyakoribb kérdések

 1. Mi az a nyugdíjas szövetkezet?
  A közérdekű nyugdíjas szövetkezet célja, hogy a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson, a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa. A nyugdíjas szövetkezet célja továbbá, hogy a következő generációk számára a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön. A nyugdíjas szövetkezet a céljainak megvalósításával közérdeket is szolgál. Alapítani 2017. július 1-jétől lehet. Létrehozásának lehetőségét a 2017. évi LXXXIX. törvény teremtette meg.
 2. Hogyan lehet a nyugdíjas szövetkezeten keresztül munkát vállalni?
  A nyugdíjas szövetkezeten keresztüli munkavállaláshoz, a nyugdíjasnak be kell lépnie a nyugdíjas szövetkezetbe. A nyugdíjas szövetkezet köt szerződést a munkaadóval, csak így vehetők igénybe a kedvező adózási lehetőségek.
 3. Hogyan lehet belépni a nyugdíjas szövetkezetbe?
  Csak kérni kell a tagfelvételt a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetbe, honlapunkon, email-ben, telefonon, vagy személyesen irodánkban.
 4. Kell-e bármit fizetni?
  Igen, egyszeri 100 Ft-ot. A szövetkezetekről szóló törvény minden szövetkezeti tag számára kötelezővé teszi valamekkora vagyoni hozzájárulás fizetését. A Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet az egyszeri vagyoni hozzájárulás mértékét 100 Ft-ban határozta meg. Ezen a 100 Ft-on felül, semmilyen egyéb fizetési kötelezettsége nincs a tagoknak.
 5. Jár-e bármilyen egyéb kötelezettséggel a nyugdíjas szövetkezeti tagság?
  Nem jár. A szövetkezeti tag, a szövetkezet kötelezettségeiért kizárólag az egyszeri 100 Ft-os vagyoni hozzájárulása erejéig felelős.
 6. Nem nyugdíjasként is beléphetek a szövetkezetbe?
  Igen, de a kedvező adózási feltételek kizárólag az öregségi nyugdíjas (teljes öregségi nyugdíj, öregségi résznyugdíj, nők 40 év jogosultsági idejének figyelembevételével megállapított nyugdíj), vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagokra vonatkoznak. Valamint a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény értelmében, a tagok 90%-ának öregségi nyugdíjasnak kell lennie.
 7. Nők 40 év jogosultsági idejének figyelembevételével megállapított nyugdíjat kapok. Dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül?
  Igen, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény kifejezetten deklarálja ennek lehetőségét. A szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak, így Ön bármennyit kereshet, nem veszíti el nyugdíját.
 8. Közalkalmazottként, köztisztviselőként vonultam nyugdíjba. Dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül, úgy hogy megtartsam a nyugdíjam?
  Igen, a nyugdíjas szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak (sem közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonynak), így nem érinti nyugdíj jogosultságát.
 9. Van bármilyen megkötés, hogy az ország mely részén, vagy milyen munkahelyen dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül?
  Nincs. Ön a nyugdíjas szövetkezet tagjaként az ország bármely részén, tetszés szerinti munkakörben dolgozhat. Semmilyen erre vonatkozó megkötés nincs.
 10. Jelenleg is dolgozom nyugdíjasként normál munkavállalóként. Én is igénybe vehetem a sokkal kedvezőbb nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás előnyeit?
  Természetesen igen. Ehhez Önnek be kell lépni a nyugdíjas szövetkezetbe, a nyugdíjas szövetkezet pedig szerződést köt az Ön munkaadójával. Ön változatlanul dolgozhat jelenlegi munkahelyén, mindössze annyi változik, hogy az Ön nettó bére azonnal megnő 20%-kal (100 Ft bruttó bérből, 85 Ft-ot kap meg, a korábbi 71 Ft helyett), miközben munkáltatójának járulékterhei 21%-kal csökkennek.
 11. Még nem vagyok nyugdíjas, de pár hónapon belül nyugdíjba vonulok. Szeretnék továbbra is dolgozni jelenlegi munkahelyemen. Számomra is elérhetőek a nyugdíjas szövetkezet kínálta előnyök?
  Elérhetőek, onnantól kezdve, hogy nyugdíjba vonul. Ehhez Önnek be kell lépni a nyugdíjas szövetkezetbe, a nyugdíjas pedig szövetkezet szerződést köt az Ön munkaadójával. Innentől kezdve Ön kapja nyugdíját, és a nyugdíjas szövetkezeten keresztül végzett munkája munkabérét is.
 12. Már elmehetnék nyugdíjba, de eddig nem tettem meg. Érdemes most elmennem nyugdíjba, és a nyugdíjas szövetkezeten keresztül továbbra is dolgoznom jelenlegi munkahelyemen?
  Feltétlenül, hiszen onnantól kezdve párhuzamosan kapja a nyugdíját, és a munkájának bérét. Valamint a nettó munkabére is nő (változatlan bruttó bér esetén), hiszen a nyugdíjas szövetkezeten keresztül végzett munka közterhei alacsonyabbak, mint a normál munkaviszonyé. Ráadásul mindez munkáltatójának is kevesebb pénzébe kerül, mert a munkáltatónak a bruttó bér után semmilyen közterhet sem kell fizetnie. A nyugdíjas szövetkezeten keresztül végzett munka nem minősül munkaviszonynak, így a nyugdíjjogosultságot semmilyen formában nem befolyásolja.
 13. Nyugdíj mellett dolgozom jelenlegi bérem bruttó 200.000 Ft. Mennyivel járok jobban, ha ezentúl a nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozom?
  A nyugdíjas szövetkezeten keresztüli munkavégzés esetén, az Ön béréből csak a 15%-os személyi jövedelem adó (30.000 Ft) kerül levonásra. Szemben a normál munkaviszonnyal, ahol 15% személyi jövedelem adó (30.000 Ft), 10% nyugdíjjárulék (20.000 Ft), és 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék (8.000 Ft), összesen 29% (58.000 Ft) kerül levonásra. Ön tehát, havonta 28.000 Ft-tal többet kap kézhez, ez éves szinten 336.000 Ft többlet jövedelem.
 14. Találtam egy számomra szimpatikus munkát, de a munkáltató nem ismeri a nyugdíjas szövetkezeten keresztüli foglalkoztatási formát. Mit tegyek?
  Semmi probléma. Ez egy új lehetőség 2017. július 1-jétől. Keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, adja meg a leendő munkáltató elérhetőségét, mi felvesszük vele a kapcsolatot, és megismertetjük a nyugdíjas szövetkezet kínálta kedvező lehetőségekkel.
 15. Kizárólag teljes munkaidőben lehet munkát vállalni?
  Nem. A nyugdíjas szövetkezet nyújtotta kedvezményes adózási lehetőségek teljes-, és bármilyen hosszúságú részmunkaidőben végzett munkára is alkalmazhatóak. Ön annyit dolgozhat, amennyit kedve, ideje, ereje, és elfoglaltságai engednek. Ez lehet havonta eltérő mennyiségű idő, időszakos, vagy szezonális munka is.
 16. Van alsó, vagy felső korhatár a jelentkezés tekintetében?
  Nincs, de mivel a kedvező adózási lehetőségek csak az öregségi nyugdíjas tagokra vonatkoznak, ezért elsősorban az ő jelentkezésüket várjuk, illetőleg a nyugdíjkorhatárhoz közel állókét, és a nyugdíjkorhatárt már betöltött, de még nem nyugdíjasokét. Felső korhatár nincs, mindenkit szívesen látunk, aki kedvet, és erőt érez magában a munkához.
 17. Ha belépek a nyugdíjas szövetkezetbe, akkor onnantól kezdve csak a nyugdíjas szövetkezeten keresztül vállalhatok munkát?
  Nem. A nyugdíjas szövetkezeti tagság csak egy lehetőség, nem jár semmilyen kötelezettséggel. Ha Ön bármilyen okból, más módon (normál munkaviszony, megbízási szerződés, stb. keretében) szeretne munkát vállalni, szabadon megteheti. Akár a nyugdíjas szövetkezeti munkavégzéssel párhuzamosan is. Ezzel kapcsolatban semmiféle bejelentési kötelezettsége sincsen a nyugdíjas szövetkezet felé.
 18. Ki lehet lépni a nyugdíjas szövetkezetből?
  Természetesen. Ha ön bármilyen okból (már nem akar dolgozni, betegség, stb.) a nyugdíjas szövetkezetből való kilépés mellet dönt, ennek semmi akadálya. Ebben az esetben a 100 Ft belépéskori vagyoni hozzájárulását is visszakapja.
 19. Hogyan fedezi a tagok 100 Ft-os vagyoni hozzájárulása a nyugdíjas szövetkezet költségeit?
  A nyugdíjas szövetkezet nem a tagok 100 Ft-os vagyoni hozzájárulásából fedezi költségeit (bérszámfejtés, könyvelés, iroda rezsi, bankköltség, informatika, marketing, stb.), hanem a munkáltatóktól kapott munkaerő-kölcsönzési díjból, jutalékból. A tagok nyugdíjas szövetkezeti béréből a fenti költségek fedezésére semmiféle pénzt nem vonunk le.
Top