Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Leggyakoribb kérdések

 1. Mi az a nyugdíjas szövetkezet?
  A közérdekű nyugdíjas szövetkezet célja, hogy a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson, a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa. A nyugdíjas szövetkezet célja továbbá, hogy a következő generációk számára a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön. A nyugdíjas szövetkezet a céljainak megvalósításával közérdeket is szolgál. Alapítani 2017. július 1-jétől lehet. Létrehozásának lehetőségét a 2017. évi LXXXIX. törvény teremetette meg.

 2. Hogyan lehet a nyugdíjas szövetkezeten keresztül munkát vállalni?
  A nyugdíjas szövetkezeten keresztüli munkavállaláshoz, a nyugdíjasnak, vagy átmeneti bányászjáradékosnak be kell lépnie a nyugdíjas szövetkezetbe. A nyugdíjas szövetkezet köt szerződést a munkaadóval, csak így vehetők igénybe a kedvező adózási lehetőségek.

 3. Hogyan lehet belépni a nyugdíjas szövetkezetbe?
  Csak kérni kell a tagfelvételt a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetbe. (Az info@nyusz.hu e-mail címen, vagy a 06-70-850-5195 telefonszámon.)

 4. Kell-e bármit fizetni?
  Igen, egyszeri 100 Ft-ot. A szövetkezetekről szóló törvény minden szövetkezeti tag számára kötelezővé teszi valamekkora vagyoni hozzájárulás fizetését. A Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet az egyszeri vagyoni hozzájárulás mértékét 100 Ft-ban határozta meg. Ezen a 100 Ft-on felül, semmilyen egyéb fizetési kötelezettsége nincs a tagoknak.

 5. Jár-e bármilyen egyéb kötelezettséggel a nyugdíjas szövetkezeti tagság?
  Nem jár. A szövetkezeti tag, a szövetkezet kötelezettségeiért kizárólag az egyszeri 100 Ft-os vagyoni hozzájárulása erejéig felelős.

 6. Nem nyugdíjasként is beléphetek a szövetkezetbe?
  Igen, de a kedvező adózási feltételek kizárólag az öregségi nyugdíjas (teljes öregségi nyugdíj, öregségi résznyugdíj, nők 40 év jogosultsági idejének figyelembevételével megállapított nyugdíj), és az átmeneti bányászjáradékos tagokra vonatkoznak. Valamint a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény értelmében, a tagok 90%-ának öregségi nyugdíjasnak kell lennie.

 7. Átmeneti bányászjáradékot kapok. Dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül?
  Igen, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény kifejezetten deklarálja ennek lehetőségét. A szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak, így Ön bármennyit kereshet, nem veszíti el bányászjáradékát.

 8. Közalkalmazottként, köztisztviselőként vonultam nyugdíjba. Dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül, úgy hogy megtartsam a nyugdíjam?
  Igen, a nyugdíjas szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak (sem közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonynak), így nem érinti nyugdíj jogosultságát.

 9. Van bármilyen megkötés, hogy az ország mely részén, vagy milyen munkahelyen dolgozhatok a nyugdíjas szövetkezeten keresztül?
  Nincs. Ön a nyugdíjas szövetkezet tagjaként az ország bármely részén, tetszés szerinti munkakörben dolgozhat. Semmilyen erre vonatkozó megkötés nincs.

 10. Jelenleg is dolgozom átmeneti bányászjáradékosként normál munkavállalóként. Én is igénybe vehetem a sokkal kedvezőbb nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás előnyeit?
  Természetesen igen. Ehhez Önnek be kell lépni a nyugdíjas szövetkezetbe, a nyugdíjas szövetkezet pedig szerződést köt az Ön munkaadójával. Ön változatlanul dolgozhat jelenlegi munkahelyén, mindössze annyi változik, hogy az Ön nettó bére azonnal megnő 20%-kal, miközben munkáltatójának járulékterhei 19%-kal csökkennek.

 11. Kizárólag teljes munkaidőben lehet munkát vállalni?
  Nem. A nyugdíjas szövetkezet nyújtotta kedvezményes adózási lehetőségek teljes-, és bármilyen hosszúságú részmunkaidőben végzett munkára is alkalmazhatóak. Ön annyit dolgozhat, amennyit kedve, ideje, ereje, és elfoglaltságai engednek. Ez lehet havonta eltérő mennyiségű idő, időszakos, vagy szezonális munka is.

 12. Van alsó, vagy felső korhatár a jelentkezés tekintetében?
  Nincs, de mivel a kedvező adózási lehetőségek csak az öregségi nyugdíjas, és az átmeneti bányászjáradékos tagokra vonatkoznak, ezért elsősorban az ő jelentkezésüket várjuk, illetőleg a nyugdíjkorhatárhoz közel állókét, és a nyugdíjkorhatárt már betöltött, de még nem nyugdíjasokét. Felső korhatár nincs, mindenkit szívesen látunk, aki kedvet, és erőt érez magában a munkához.

 13. Ha belépek a nyugdíjas szövetkezetbe, akkor onnantól kezdve csak a nyugdíjas szövetkezeten keresztül vállalhatok munkát?
  Nem. A nyugdíjas szövetkezeti tagság csak egy lehetőség, nem jár semmilyen kötelezettséggel. Ha Ön bármilyen okból, más módon (normál munkaviszony, megbízási szerződés, stb. keretében) szeretne munkát vállalni, szabadon megteheti. Akár a nyugdíjas szövetkezeti munkavégzéssel párhuzamosan is. Ezzel kapcsolatban semmiféle bejelentési kötelezettsége sincsen a nyugdíjas szövetkezet felé.

 14. Ki lehet lépni a nyugdíjas szövetkezetből?
  Természetesen. Ha ön bármilyen okból (már nem akar dolgozni, betegség, stb.) a nyugdíjas szövetkezetből való kilépés mellett dönt, ennek semmi akadálya. Ebben az esetben a 100 Ft belépéskori vagyoni hozzájárulását is visszakapja.

 15. Hogyan fedezi a tagok 100 Ft-os vagyoni hozzájárulása a nyugdíjas szövetkezet költségeit?
  A nyugdíjas szövetkezet nem a tagok 100 Ft-os vagyoni hozzájárulásából fedezi költségeit (bérszámfejtés, könyvelés, iroda rezsi, bankköltség, informatika, marketing, stb.), hanem a munkáltatóktól kapott szolgáltatási díjból. A tagok nyugdíjas szövetkezeti béréből a fenti költségek fedezésére semmiféle pénzt nem vonunk le.